Fietsen voor Orange Babies

Op 28 oktober was het eindelijk zover en vertrok ik naar Zuid-Afrika om te fietsen voor Orange Babies. In de maanden daarvoor heb ik keihard ‘getraind’ en heel wat schalen aardbeientiramisu gemaakt én verkocht op de club. Ik kreeg de kans om met eigen ogen te zien wat er gebeurt met het geld dat ik zelf heb opgehaald voor een goed doel.

De eerste fietsdag ging verbazingwekkend goed. Toen had ik nog niet door dat Zuid-Afrika helemaal niet zo vlak was als ik dacht en het er ook behoorlijk hard kan waaien.

Naast het fietsen hebben we drie projecten bezocht die zijn opgezet door Orange Babies. Het eerste project, Family Free, heeft als doel om de gezondheidszorg te verbeteren. Een speciale bus, de Mobile Health Unit, reist langs verschillende dorpjes om toegang te bieden tot gezondheidsdiensten.

Zelf hebben we ook de handen uit de mouwen gestoken. Op dag vier hebben we met z’n allen een gebouwd geschilderd. In het buurthuis van Family Free komen elke dag kinderen, tieners en ouders heen om voorlichting te krijgen over de gevaren van hiv. Omdat het zo populair is, moest het buurthuis uitbreiden en hier hebben wij bij geholpen.

De meeste indruk heeft het project van Mount Olive op mij gemaakt. In een van de armste buurten van Zuid-Afrika, het Lehae-gebied, wonen miljoenen mensen zonder baan. Mount Olive is een groot buurthuis waar kinderen terecht kunnen voor drie gezonde maaltijden per dag. De vrijwilligers van dit project gaan ook langs bij mensen thuis. Ik ben mee geweest op huisbezoek en waar je dan in terecht komt, houden wij hier in Nederland niet voor mogelijk. Een gezin van acht personen wonend in een hut met twee bedden en geen normale sanitaire voorzieningen zoals wij dat hier kennen. Ondanks dat er veel armoede is en nog veel meer mensen ziek zijn, blijven ze zelf positief. Ze zijn ontzettend dankbaar wat Orange Babies voor hen doet en dat uiten ze door veel te zingen en te dansen. Wij hebben een weekje mogen meekijken en ik ben erg blij dat ik dit heb mogen doen. Ook, omdat ik nu kan vertellen wat Orange Babies doet met donaties.

Ik wil iedereen die gedoneerd heeft heel erg bedanken! Met mijn opbrengst heb ik mensen kunnen helpen en dat was niet gelukt zonder jullie! Het is erg leuk om te zien hoeveel mensen gedoneerd hebben, hebben meegeleefd en speciaal naar de club kwamen voor een stukje tiramisu!

Als je nu denkt ik heb nog niet gedoneerd maar ik wil dit nog graag doen, dan kan dat via deze link: http://actievoororangebabies.nl/nl/acties/354/lisa-jansen/donaties/. Op mijn pagina kun je nog geld doneren en dit geld gaat direct naar Orange Babies. Tijdens de reis heb ik een filmpje gemaakt om thuis te laten zien hoe het er in Zuid-Afrika, met name Johannesburg, uit ziet. Bekijk het filmpje hiernaast!

Heel erg bedankt!